donderdag 21 mei 2009

Kunstfort bij Vijfhuizen

Niet ver van Hoofddorp ligt het 'Kunstfort bij Vijfhuizen'. Wat nu het Kunstfort is, was oorspronkelijk een fort dat in de 19e eeuw is gebouwd als een onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een stelsel van forten en dijken voor de verdediging van de Amsterdam. Toen het fort eenmaal leegstond raakte het in de loop der jaren steeds meer verwaarloosd, maar inmiddels staat het op de UNESCO Werelderfgoed-lijst en gelukkig is het weer helemaal opgeknapt. Tegenwoordig biedt het fort atelierruimtes aan een groot aantal kunstenaars, er zijn exposities, er is 'buitenkunst' en er is een restaurant. Vanmiddag bezochten we het Kunstfort en volgden er ook 'de Sluipweg (waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen)' van de kunstenaar Hans van Houwelingen. In dit filmpje van de AVRO is meer te zien over dit project.


This afternoon, we visited the Kunstfort bij Vijfhuizen. This Fortress at Vijfhuizen is part of the 'Stelling van Amsterdam' (the Defence Line of Amsterdam), a complex of fortresses, dikes, locks and other structures in a large circle around Amsterdam, the capital. These fortifications were constructed from around 1880 till 1920. In case of a military threat, the territories outside the circle could be inundated, while more than forty fortresses protected strategic points where roads, rivers or dikes intersected the defence line. Nowadays, the fortress is on the UNESCO List of World Heritage and it offers work space for artists, art exhibitions, and a restaurant.

1 opmerking:

  1. Indrukwekkend, vooral ook dat filmpje. Ik ben heel benieuwd en verheug me erop om alles daar te bekijken maar ook zeker dit straatje.

    BeantwoordenVerwijderen